Obserwatorzy

piątek, 19 lutego 2010

MOJE SCHABOSZCZAKI

Czy schabowy musi być nudny ? Niekoniecznie, mam na niego ciekawy sposób – mięsko jest mięciutkie i aromatyczne, a wykonanie jest banalne :)

Zapraszam do gotowania.
Do wykonania kotletów będziemy potrzebować:

• 4 kotlety schabowe
• musztarda
• miód
• oliwa z oliwek
• przyprawy ( pieprz, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, sól, gałka muszkatołowa )
• mąka
• bułka tarta
• jajka
• olej do smażenia


Naszą pracę rozpoczynamy od przygotowania marynaty 4 łyżki musztardy ( np. sarepskiej ), 2 łyżeczki miodu, łyżeczkę oliwy z oliwek i szczyptę gałki muszkatołowej mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji odstawiamy aby smaki „przeszły sobą”. Zabieramy się teraz za nasze mięso, rozbijamy kotlety do pożądanej grubości opruszamy solą i pieprzem i wrzucamy do wcześniej przygotowanej marynaty – odstawiamy do lodówki na min. godzinkę. Po tym czasie wyjmujemy kotleciki z lodówki, rozbijamy jajka dodając pozostałe przyprawy, przygotowujemy na jednym talerzyku mąkę, a na drugim bułkę tartą. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy nasze opanierowane kotlety ( panierujemy w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta ), smażymy z obu stron na rumiano.
Najlepiej smakują z ziemniakami z wody oraz surówką z kiszonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz