Obserwatorzy

środa, 17 lutego 2010

Soczyste ŻEBERKA w miodzie i musztardzie

Jeżeli nie mam pomysłu na obiad robię to co domownicy lubią najbardziej :)
W naszym przypadku są to między innymi pyszne ŻEBERKA w politurce
miodowo-musztardowej, z opiekanymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

Co potrzebujemy? Na początek żeberka w zależności od ilości domowników ja podam przepis na 4 osoby.

• 8 kawałków po ok. 7 cm. długości żeberek
• przyprawy (papryka słodka, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna typu "wegeta")
• olej do smażenia
• masło roślinne

POLITURKA
• 4 łyżeczki musztardy
• 5 łyżeczek miodu naturalnego

OPIEKANE ZIEMNIAKI
• ok. 1 kg średniej wielkości ziemniaków
• masło
• przyprawy (sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie)

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
• 1 kapusta pekińska
• 1 papryka czerwona
• 1 jabłko
• 1 duża marchewka
• kefir
• przyprawy (przyprawa uniwersalna typu „wegeta”, pieprz ziołowy)

Naszą pracę rozpoczynamy od umycia i pokrojenia do odpowiedniej wielkości żeberek. Nacieramy je przyprawami i odstawiamy do lodówki na ok. godzinkę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozgrzewamy patelnie i obsmażamy na rumiano nasze mięsko. Przygotowujemy naczynko żaroodporne, smarujemy je masłem, wkładamy żeberka i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na ok. 1,5 godziny. Na ok. 15 min. przed wyjęciem z piekarnika smarujemy nasze żeberka politurą z miodu i musztardy( mieszamy obydwa składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji ), i ponownie wkładamy do pieczenia na ok. 15 min. właśnie.
Ziemniaki obieramy myjemy, większe kroimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie. Nie mogą być one zupełnie miękkie ponieważ będziemy je jeszcze zapiekać. Gdy się już ugotują, odlewamy je wkładamy do naczynka żaroodpornego, które wcześniej zostało nasmarowane masłem, zasypujemy przyprawami w kolejności: czosnek, papryka i zioła. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 min.
Surówka jest szybka :) kapustę siekamy, paprykę kroimy w kostkę, jabłko i marchewkę trzemy na tartce, dodajemy szczyptę przyprawy uniwersalnej oraz pieprzu zalewamy kefirem i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz